Monday, January 25, 2010

Ieud. II.

La Ieud cautam mame eroine. Le-am gasit. Avusesera toate peste 10 copii, parca 15 eram cifra maxima. Femei cu educatie mai aleasa sau mai putina, dar toate cu o scoala a vietii si o intelegere a acesteia care te lasau masca. Facusera atatia copii pentru ca le placeau copii, dar si de Frica fata de Dumnezeu. de "reclaja"-avort, se ferisera cat au putut. Si-au putut cam de vreo...15 coconi. Si acum, cand le intrebai de avort se schimbau la fata gandindu-se ca ar fi trebuit poate, la Judecata de Apoi sa stea fata in fata cu Dumnezeu si cu pruncii aruncati pe altarul Diavolului.
Poate nu degeaba se spune: "nu-ti da Dumnezeu mai mult decat poti duce". Cu un calm demn poate de cauze chiar mai bune, "eroinele" din Ieud imi povesteau sincer, deschis, cum s-au descurcat cu atatea guri la masa. Cum doar din salariul barbatului si cu alocatiile mici pe care le primeau pentru coconi ele reuseau sa-i creasca, sa-i imbrace, sa-i hraneasca, sa ii dea la scoli. Si acum, la batranete, n-au femeile o bucurie mai mare decat aceea de a-i vedea pe toti in casa, cu copii, cu nepoti, cu stranepoti... turma lui Dumnezeu se strange in casele lor, case binecuvante de Creator.


Cand am facut Editia de Colectie cu mamele eroine, la Maieru, in Bistrita, o alta comuna cu berze extenuate de carat copii, tot asa...vreo 15 de cuplu, a mers o colaboratoare a JN-ului. Nu mai stiu tot textul, nu mai stiu nici s-o caut dupa numele de colaboratoare. Mi-a ramas in minte insa o cuvantate de toata frumusetea spusa de una dintre "eroine". "Am facut atatia copii ca sa fim multi sara la cina si sa ni se vesniceasca neamul".......

No comments:

Post a Comment