Wednesday, August 26, 2009

Gropile "de aur" ale gunoierilor negricioşi

Jurnalul National
18/07/2008
DEZASTRU • Focare de infecţie în inima Văii Jiului
În Valea Jiului, gropile de gunoi sînt un fel de El Dorado. Unii oameni blesteamă gunoaiele, alţii le văd ca pe nişte mine de aur. Focurile din gropile de la marginea oraşelor sînt bomboana de pe coliva sănătăţii oamenilor şi animalelor.



La Paroşeni, pe Valea Jiului, plămînii parcă te întreabă dacă nu cumva îşi pot lua o pauză măcar pînă pleci din zonă. Ochii îţi lăcrimează, iar gîtul ţi se usucă subit. Simţul mirosului vrea şi el o vacanţă, iar stomacul devine nervos. În faţa ochilor ai groapa de gunoi de la Paroşeni.


MIASME GRELE. La depozitul de deşeuri de la Paroşeni ajungi urmărind norii negri de fum înnecăcios care se văd direct din drumul naţional. Urmezi drumul spre dealuri şi te trezeşti cu o privelişte de coşmar în faţă. O groapă de gunoi imensă apare în faţa ochilor, arzînd pe alocuri mocnit, pe alocuri cu flacără deschisă. Aici îşi aduc deşeurile menajere mai toate localităţile din jur. Paroşenilor numai bine nu le pare! Dealurile din spatele satului sînt fie naturale, fie (posibilitate mult mai mare) vechi halde de steril ecologizate, pe care au crescut arbori şi vegetaţie ierboasă. "Între două halde, groapa de gunoi se măreşte de la zi la zi, în condiţiile în care singurul aviz de mediu pe care l-ar putea avea ar fi cel de închidere. Chiar şi cu aviz de mediu pentru funcţionare, bomba ecologică de la Paroşeni măcar din bun-simţ nu ar trebui să funcţioneze.

Nimic din ceea ce ar trebui să existe la o groapă de gunoi ecologică nu există şi aici. Dacă nu ia foc singură, gropii i se dă foc de căutătorii de metale. Din cînd în cînd, afirmă nea Ion, momîrlan din localitate, un patron mare din zonă vine şi arde deşeuri, în special materiale textile, chiar lîngă groapă. Nea Ion suduie din tot sufletul blestemata groapă de gunoi şi pe toţi cei care aruncă la întîmplare ori nu fac ce trebuie în legătură cu închiderea ei. "Aici arde mai mereu. Dacă este vreme frumoasă, fumul se lasă tot în jos şi nici să ieşi din casă nu mai poţi! Te omoară! Te împute, îţi împute hainele! Nici cînd ieşeam de la mină nu erau hainele aşa de negre!".


FANTOME DE PLASTIC. La groapa de gunoi fumul e aşa de negru de l-ar face invidios şi pe Scaraoţchi! Aşa negru pur şi înnecăcios... mai rar! Din focuri mocnite ori libere, fumul se înalţă peste tot! Dacă nu ar fi vîntul să-l mai ridice spre cer, fumul s-ar lăsa peste sat ca un prevestitor de necazuri şi de boală! Un utilaj încearcă să mai niveleze gunoiul, fără prea multe şanse de reuşită din ce se vede. Prin ceaţa înecăcioasă vezi oamenii ca pe nişte năluci! Sînt un fel de fantome de plastic, mai precis, căutători de plastice, în special de PET-uri. Sînt în zonă vreo doi patroni care cumpără plasticul din gunoaie pentru reciclare. Le plătesc cîţiva bani căutătorilor, iar ei se aleg aproape zi de zi cu zeci, dacă nu cu sute de kilograme de PET-uri. Pentru oamenii obişnuiţi, gunoaiele sînt ceva de-a dreptul... hidos, pentru căutători... sînt mine de aur!

Aproape de groapă, pe haldele de steril pasc vacile localnicilor... O fi bine... o fi rău... vacile încă dau lapte. Că ar putea fi bolnave de TBC, după cum zicea nea Ion, pe cine să mai intereseze?


DAŢI CU NORMA-N EI! Valea Jiului încearcă să uite renumele de tristă amintire "Valea plîngerii". Localităţile se schimbă, oamenii la fel. Negreala dispare, poluarea la fel. Unele năravuri rămîn însă neschimbate. Colac peste pupăză, oamenii şi autorităţile s-au trezit şi cu normative europene în materie de orice. Gunoaiele – depozitarea şi "îngrijirea lor" nu fac excepţie. Normele europene sînt mult mai drastice şi nepermisive decît cele cu care au fost vreodată obişnuiţi oamenii de aici.

Urmarea principală a noilor directive este închiderea treptată a tot mai multor gropi de gunoi şi încercarea de a deschide noi depozite de gunoi ecologice conforme cu normele actuale. Se pare că doar teama de UE îi mai face pe oameni să mişte cîte ceva în sens pozitiv în problema gravă a deşeurilor menajere. Păi, dacă-i aşa, dragi stimaţi oameni de la UE, daţi cu normele-n ei pînă se învaţă minte!!! Gropile de gunoi care încă păcălesc legea sînt însă un dezastru aproape de neimaginat! Depozitul de deşeuri menajere de la Paroşeni este, poate, cel mai bun exemplu. Nu prea departe, găsim un alt exemplu, ceva mai... puţin afumat.


GAŞCA VESELĂ. La Petrila, pe cîmpurile din jur, au crescut ca prin minune tot felul de dealuri şi deluşoare... Halde de steril de la minele din zonă ecologizate, înierbate. Cum între două cică nu te plouă, oamenii s-au gîndit să facă aici nişte gropi de gunoi. Nu prea ecologice, nu prea îngrijite sau tasate, între dealurile de steril tot apar gropi de gunoi. Unele au fost deja închise, una este acum în mare formă! Gunoiul din Petrila, Petroşani şi nu numai ajunge aici cu tractoare, basculante şi tot soiul de utilaje, numai speciale de gunoi nu! Şi aici, ca şi la Paroşeni, căutătorii de PET-uri sînt pe cîmpul muncii.

O pereche de tineri şi un nene pe la vreo cincizeci şi ceva de ani. Cum îi cheamă? "Daaa? De ce vreţi să ştiţi? Nu! Nu!". Au nişte saci uriaşi. Adună tot PET-uri. Metale?... Poate de pe la vreun cablu găsit din întîmplare... Omul are mîinile negre, negre. Se laudă că la două zile face cam 100 RON. "Am casă în Petrila şi mai am case şi pe la ţară", continuă omul. Spune că la groapă este "o gaşcă mare", cam veselă. Dacă asculţi ce vorbeşte, ajungi să crezi că este o distracţie căutatul în gunoaie, un fel de hobby! Realitatea... e una în care oamenii devin căutători de gunoaie de foame, din lipsă de ceva mai bun.


Proiect

Elena Bădescu, directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Hunedoara, dezbate problema gropilor de gunoi din Valea Jiului. Cum ar trebui să fie o groapă de gunoi şi care-i realitatea... "Toate gropile de gunoi care mai există în judeţul Hunedoara, nu doar pe Valea Jiului, au autorizaţii de mediu, dar primite în vederea închiderii. Toate gropile de deşeuri menajere sînt improprii. La Petrila s-a depus un proiect pentru o viitoare groapă de gunoi ecologică ce va deservi Valea Jiului. La nivelul judeţului există o mare problemă cu colectarea selectivă a gunoaielor menajere. Maşinile de gunoi din Valea Jiului nu sînt maşini standard. Sînt pînă şi tractoare. Deponeele trebuie să fie împrejmuite.‘

No comments:

Post a Comment