Tuesday, August 25, 2009

Prima ambasada a americanilor

Jurnalul National
25/08/2006

Capsa a fost primul sediu al Legatiei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti.

Istoria Casei Capsa este plina de ... surprize. Inceputurile relatiilor bilaterale romano-americane se leaga, normal, de Casa Capsa. Gazda a atator personalitati de marca de-a lungul istoriei, Casa Capsa l-a gazduit si pe Eugene Schuyler, primul reprezentant diplomatic al Statelor Unite in Romania. Despre Schuyler si Capsa, despre ce a fost la inceput si ce este acum am discutat cu domnul Mark A. Taplin, Adjunct al Sefului de Misiune, al Ambasadei Statelor Unite ale Americii in Romania.

Potrivit informatilor detinute de domnul Dan Dulciu, director de Marketing la Casa Capsa, incepand cu anul 1876, Grigore Capsa dezafecteaza Salonul Slatineanu si amenajeaza, la etajul I, apartamente luxoase, destinate oamenilor politici si diplomatilor straini, printre ei si dr. Eugene Schuyler.

Multe se spun despre romani, dar odata ce apuci sa-i cunosti, ca si vizitator al Romaniei, ei iti intra la suflet. Povestea asta s-a dovedit a fi adevarata si in cazul lui Eugene Schuyler. El ii scria lui W. M. Evarts, Secretar de Stat al SUA: " Am fost mereu interesat de istoria si situatia Romaniei si ma simt onorat sa fiu primul reprezentant al Statelor Unite care sa initieze relatii diplomatice permanente cu aceasta tara..." "

MAISON CAPSA" Mark A. Taplin vorbeste cu placere despre Eugene Schuyler si despre ce a insemnat Capsa ca prim sediu al Legatiei Statelor Unite la Bucuresti. "Din cunostintele mele, Schuyler a ajuns in iunie 1880 si s-a mutat in ceea ce el numea «Casa Capsa» sau «Maison Capsa» in august. Este interesant cum descrie el Bucurestiul, in memoriile sale. Cum descrie el Capsa.

Nu este foarte clar unde a locuit el la Capsa. Spune ca a locuit la al doilea etaj, pe colt. Mai scrie ca aveau mai multe camere si o anticamera. Afirma ca a locuit si muncit la Casa Capsa. Din insemnarile lui reiese ca pe atunci a avut loc un cutremur destul de puternic, in ziua de Craciun, in 1880. In jurnalul sau el scrie ca «datorita faptului ca, Capsa este o cladire inalta, nu stiu daca vom scapa teferi».

El descrie si alte locuri din apropierea Casei Capsa. Vorbeste de o biserica care nu cred ca mai exista acum, «peste drum». Despre Capsa se aminteste si in scrisorile pe care Schuyler i le trimite sotiei sale. Trebuie spus ca, in timpul pe care el l-a petrecut in Romania, sotia sa nu l-a insotit. Mai mult ca sigur a avut foarte mult de munca aici. Cred ca el s-a implicat destul de mult in lumea culturala timpurie a Bucurestiului. El vorbeste cu stima si caldura despre Bratianu si alti oameni politici si de cultura din acea perioada."

LA ANIVERSARE. Interesul domnului Taplin pentru "stramosul ambasador" Eugene Schuyler a venit... pe cale dipomatica. Adjunctul Sefului de Misiune recunoaste ca stia destul de putine lucruri despre Schuyler inainte de a veni anul trecut la Bucuresti. Atunci cand a venit in Romania, se marcau 125 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice romano-americane. Cu aceasta ocazie, atunci s-au organizat numeroase evenimente ce aveau menirea sa marcheze cei 125 de ani de relatii bilaterale. Diplomatul american a inceput sa se documenteze, sa citeasca despre Eugene Schuyler, despre activitatea sa in Romania si despre legatura sa cu Casa Capsa.

"Schuyler a fost unul dintre cei mai cunoscuti diplomati americani in Europa din secolul al XIX-lea. A servit in Constantinopole, la Sankt Petersburg, in Rusia, la Atena, in Egipt, a fost un diplomat extraordinar. Dar el este cunoscut si datorita faptului ca a fost un excelent scriitor, traducator si savant. A fost prima persoana care a tradus operele lui Tolstoi si Turgheniev in limba engleza. Stiu ca el a dorit de la inceput sa invete limba romana, a fost membru al Academiei Romane, a vorbit mult despre cultura romana in America", afirma Mark Taplin. P

e marele Tolstoi, Schuyler l-a cunoscut personal pe vremea cand era detasat in Rusia. Un alt merit al primului diplomat american acreditat la Bucuresti este acela de a fi scris o carte despre Asia Centrala, o carte de referinta pe care specialistii din aceasta zona inca o cerceteaza cu atentie, dupa cum afirma domnul Taplin. "Intr-un cuvant, el a fost un renascentist, cunostea foarte multa lume in Europa, si din Romania, oameni proveniti atat din domeniul politic, diplomatic, cat si cultural. De aceea mi se pare normal ca pana la urma a ajuns si la Capsa."

CAPSA, PRIN OCHII UNUI DIPLOMAT. "Despre Capsa stiu ca in diferite perioade, in special in secolul al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea a reprezentat cel mai important punct de intalnire pentru scriitorii, artistii, oamenii de cultura si politicienii bucuresteni. Foarte probabil, fiecare camera din ceea ce azi numim Hotel Capsa are o poveste sau chiar mai multe povestiri de spus. Atunci cand merg la restaurant, lucru pe care il fac din cand in cand, sunt constient de istoria hotelului si intotdeauna, atunci cand gazduiesc evenimente pentru grupuri de americani, nu uit sa precizez importanta acelui loc. Faptul ca in acest hotel, mai bine de o suta de ani s-au organizat intalniri sociale, discutii politice si tot felul de altfel de asemenea intalniri foarte importante este ceva ce merita stiut.

Cand mergi prin "Maison Capsa", intotdeauna trebuie sa ai simtul istoriei. Acest loc reprezinta o bucata de istorie foarte importanta pentru Romania si pentru Bucuresti. Pentru mine este logic si cred ca foarte multe lucruri importante din istoria Romaniei au purtat amprenta Capsei, multi oameni foarte importanti au trecut pe acolo.

TRADITIA LIMBII ROMANE. Mark Taplin nu este primul diplomat provenit din aceasta familie care a lucrat in Romania. Despre experienta diplomatiei in Romania, vorbeste cu o foarte mare placere. "As vrea sa spun ca stiu limba romana foarte bine, dar nu sunt foarte sigur ca asa stau lucrurile. Am invatat limba romana prima data cand am fost aici, pe vremea cand eram copil, intre 1963 si 1965. Mi s-a spus ca pe la 6-7 ani vorbeam limba romana foarte bine. De atunci au trecut 40 de ani si nu-mi mai amintesc foarte bine limba, doar cateva cuvinte: mamaliga, sarmale... lucruri foarte importante pentru mine cand eram copil. Tatal meu a lucrat la Legatie. De fiecare data cand urc scarile imi amintesc cum ardeam de nerabdare sa-l vad pe tata.

Am fost mereu interesat de Romania, din aceasta cauza m-am si intors aici."

ISTORIA MICULUI PARIS
Diplomatul american afirma ca este foarte interesat de istoria Bucurestiului, de perioada dintre mijlocul secolului al XIX-lea si pana in preajma celui de-al II-lea razboi mondial. "Consider ca aceasta este perioada unei dezvoltari incredibile, o crestere uimitoare a calitatii vietii, a culturii, a prosperitatii orasului. Este perioada de maxima dezvoltare a "Micului Paris". Este perioada in care cultura romaneasca a intrat in randul culturii europene. Si acum se schimba multe. Simt ca se schimba ceva in viata culturala a orasului. Sunt foarte multi artisti extrem de creativi, foarte multe minti sclipitoare, artisti foarte buni. Stiu ca am mai zis asta, dar eu cred ca putem vedea in urmatorii ani o adevarata patrundere in forta in lumea culturala si artistica europeana a Romaniei. Am vazut in ultimii ani cum cativa cineasti foarte talentati au facut valuri in lumea artistica. Acum sunt foarte multe locuri in care poti sa mergi, nu doar Casa Capsa ci si alte locuri. Oricum, Capsa va fi mereu un nume de referinta in viata culturala a Bucurestilor."

CURRICULUM VITAE
Mark A. Taplin este Adjunct al Sefului de Misiune, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, Romania. Dansul este diplomat de cariera, cu rang de ministru consilier.
S-a alaturat diplomatiei americane in 1980. In perioada 2002-2004, diplomatul a ocupat pozitia de Director pentru Ucraina, Moldova si Belarus, in cadrul Departamentului de Stat al SUA.
Mark Taplin a fost director adjunct al Biroului de Presa si Diplomatie Publica din cadrul Biroului Departamentului de Stat pentru Europa si Eurasia (2001-2002) si Consilier pentru Presa si Cultura in cadrul Ambasadei SUA la Kiev, Ucraina (1999-2001). De asemenea, a fost in misiuni diplomatice in Rusia, Brazilia, Haiti si Mauritius. (Informatii preluate de pe site-ul: http://bucharest.usembassy.gov)

No comments:

Post a Comment