Prima Editie de Colectie Editata si realizata in mare parte de mine.
Spicuiesc cateva articole din ea.
Jurnalul National
21/09/2006
Invoiala tacuta
STAT SI BISERICA
Un preot si un fost vicesecretar, mebru al Partidului Comunist Roman, vorbesc despre ceea ce pare a fi o invoiala tacuta.
In Ieud, Maramures, statul nu-si forta prea tare "ochii si timpanele". Chiar si membrii de partid mergeau la biserica linistiti. De turnat se turnau doar intre ei, dar nu si pe ceilalti iedudeni.
Rasco Vasile. De profesie pedagog. Din 1976 a lucrat ca vicepresedinte secretar adjunct pe probleme de cultura, propaganda. Membru de partid din1974. Despre "institutia mamelor eroine" isi aminteste: "Din cand in cand se organizau evenimente dedicate mamelor eroine. Se mai trezeau cate unii sau altii si se mai dadea cate un decret la doi-trei ani si se incuraja cresterea natalitatii. Era o incurajare fortata, in sensul ca nu se permitea avortul. Dar la noi nu se punea aceasta problema, prea putine femei de la noi au apelat la asa ceva. La noi cresterea natalitatii era pe motiv religios. In peste nouazeci si ceva la suta din cazuri nu se punea problema avortului. Era o lege nescrisa a Ieudului. In perioada respectiva dar si inainte erau familii cu foarte multi copii. De la sapte-opt copii si pana la 15-16".
PARTIDU’ SI BISERICA. "Ieudul in anii ’70 era pe locul II in topul natalitatii din Romania. Natalitatea de la noi nu s-a datorat decretelor si hotararilor regimului, ci credintei puternice a oamenilor in Dumnezeu. La noi nu avea rost sa se implice regimul in viata satului. Foarte multe femei zic: «Cum sa fac avort, cum sa-mi mananc sufletul si sa ma duc in Iad?»."
PREOTUL ZICE. Parintele paroh Brici Alexandru, de la Parohia Ortodoxa Buna-Vestire din Ieud, vorbeste cu mandrie despre mamele din parohia sa, despre eroine. "Ele au lasat copiii sa vina pe lume tocmai datorita fricii de pacat. Si mai este ceva, dragostea fata de copii. Nu intamplator, in Maramures s-a pastrat aceasta traditie de a-i spune copilului, «cocon», «copil domnesc», adica, «copilul lui Dumnezeu».
Ieudenii aveau o gandire... traditional-practica, spune preotul. "Sigur, pe lume au venit copiii si mai ales ca se gandeau unde sunt doi pot fi si trei, pot fi si patru. Spuneau ca «cu o gura in plus nu saracim noi»." Erau vremuri in care biserica era destul de prigonita de regim. Toate botezurile, nuntile... nu deranjau?
"Noi trebuia sa incercam sa lamurim oamenii, sa oficiem Sfanta Liturghie de la 8 ca dupa aceea oamenii sa mearga la lucru la CAP. Asta nu s-a putut realiza. Ni s-a transmis lucrul acesta de la autoritati. Dar poporul nu a vrut, mai ales aici la Ieud. Ieudul este... "un barometru. Pana in 1989-1990, noi aveam peste 100 de botezuri anual. Am avut o natalitate foarte ridicata pana in 1990, cand a inceput sa scada. Acum este la un nivel minim, ingrijorator pentru natia romana. Daca in Ieud este ingrijoratoare natalitatea… in restul comunelor a scazut drastic!", apreciaza preotul Brici.
LA BIRTUTUL SATULUI. La barul comunal, ramas aproape neschimbat de cand mamele de poveste inca mai munceau pentru a castiga titlul de "mama eroina", lumea inca povesteste de acest fenomen social. Carciumareasa, o femeie cu care nu ti-ar fi frica sa mergi noaptea prin gradina ursului, isi aminteste de cele ce purtau titlul de noblete, "eroine". Spune femeia ca prin Ieud ar fi fost multe asemenea nascatoare de prunci si inca mai sunt. Ce e sigur, "familiile cu multi copii erau mult mai bine vazute in sat decat cele cu putini copii". De la forta de care amintea Rasco si pana la ideea enuntata de carciumareasa, conform careia mamele cu putini copii erau banuite de pacatul avortului, nu e decat un pas.
"Ieudenii sunt deosebit de religiosi. Chiar si membrii de partid mergeau la biserica.Persoana care nu mergea si nu merge la biserica este considerata o persoana ciudata, care deviaza de la viata normala a Ieudului.
Biserica si regimul erau cumva dusmani, dar in privinta unui numar cat mai mare de copii in fiecare familie si-au dat mana"
Rasco Vasile, fost membru de partid
Old Russian Waltzes
9 years ago
No comments:
Post a Comment