Wednesday, August 26, 2009

Viaţa văzută ca un ritual străvechi

Jurnalul National
23/02/2008
E-mail
SPECTACOL ● Maestrul Grigore Leşe şi-a sărbătorit ziua de naştere în Maramureş
E întuneric tăciune. Şi doar un pic lumină. Mai multă nici nu e nevoie. E miercuri seară. Teatrul din Baia Mare. Pe scenă apare Grigore Leşe. Cu fluierul cel fermecat.


Mai vin patru voci şi încă patru spirite cu pas sprinţar. Ritualice cântece, de la Mioriţa-ncolo până la nuntă şi la moarte-ţi împresoară simţurile. Porneşti pe cărări puţin umblate şi tot mai uitate. Mergi după mica dâră de lumină, după fluier, după toacă. Sună ciocănelu’ în toacă precum cuiul în copârşeu. Se cântă despre moarte, despre singura certitudine a vieţii. Ritualurile acesteia vin rând pe rând în cântecele lui Grigore Leşe. Închizi ochii şi te naşti, creşti şi îţi iei pereche, mai trăieşti ce mai trăieşti şi-ţi vine vremea să mori, ca ciobanul Mioriţei, ori precum cătanele plânse de mume pe vremea imperiului, când plecau în armată, dar nu ştiau dacă se mai întorc. Leşe-i îmbrăcat la început în alb, apoi în negru. Dansatoarele, la fel. Cale de mijloc nu prea e. E albă sau neagră, rău sau bun, exact ca-n lumea satului demult uitat. Dansul fetelor, fie că este vorba despre ritualul nunţii ori despre cel al înmormântării, îşi schimbă ritmul precum omul firea ori viaţa cursul într-o clipă.


DE DOR. După fragmente din "Pastorale" şi "Sarea Pământului", Leşe a început să horească singur. Horile sale vorbesc de lume, de înstrăinare, de dor, de dragoste şi de jale, le cânta pe vremuri ţăranul pentru el, când era supărat ori avea vreun motiv de neîmpăcare cu sine. Povestea interpretul că "horile-s de stâmpărare, la omul cu supărare".

După ce a horit, Leşe a trecut la "Concert pentru Eroi şi Morminte", cântece care spun povestea cătanelor ardelene şi bucovinene trimise de imperiu la luptă. O armată de până la şapte ani, o altă încercare a vieţii pe care nu ştiau dacă o pot depăşi. La sfârşit, solistul a invitat publicul pe o scenă imaginară, a cântat cu acesta. Un fel de cor, un amalgam de voci şi cea unică a lui Leşe. Un spectacol fenomenal, ce a adus lumină şi bucurie în sufletele oamenilor şi certitudinea existenţei cântecului autentic românesc.


Aniversare
Grigore Leşe a oferit publicului din Baia Mare un spectacol aniversar de excepţie. Miercuri seară interpretul a sărbătorit, alături de maramureşeni, împlinirea a 54 de ani de existenţă. Evenimentul a purtat amprenta lui Grigore Leşe şi a coregrafei Liliana Iorgulescu. Format din cinci părţi dinstincte, spectacolul a conţinut fragmente din "Pastorale", "Sarea Pământului", "Concert pentru Eroi şi Morminte". "Pastorale" aduce în scenă una dintre cele mai impresionante variante de "Mioriţa" din România, Albania şi Macedonia. Spectacolul, care a avut premiera în 2007, a dus autenticul românesc în Elveţia, Mexic, Suedia. "Sarea Pământului" este un spectacol de dans contemporan şi muzică veche românească. Grigore Leşe a participat cu acest proiect la Olimpiada Culturală de la Atena din 2004 şi la Expoziţia Mondială de la Aichi – Japonia, în 2005.

No comments:

Post a Comment