Jurnalul National
9/12/2006
"Traiti-va propriul vis!"
Excelenta Sa Nicholas F. Taubman a raspuns unor intrebari putin obisnuite, cum ar fi: "Cine este Ro-mania?". In plus, a vorbit despre integrarea noastra in UE, despre tara noastra in general, despre vise. Si despre iubire, un sentiment care ii aduce aminte de un banc bun!
de Costin Anghel
Vise, iubire, un banc bun si multe povete folositoare. Un interviu inedit cu Excelenta Sa, Nicholas F. Taubman, ambasadorul SUA la Bucuresti.
Jurnalul National: Cine sau ce este Romania pentru dumneavoastra?
Nicholas F. Taubman: Cine este Romania? In primul rand este o tara cu oameni speciali, foarte inteligenti, caldurosi. Oameni in compania carora iti face placere sa fii.
Ce este Romania? O tara in tranzitie, o tara care se schimba foarte rapid si ma bucur sa pot spune ca se schimba mai ales in bine. Sunt multe lucruri de facut aici, de imbunatatit, de schimbat sau de inlocuit. Cred ca Romania este o tara progresista, ce are un viitor bun in fata.
Ce stiati despre Romania inainte de a veni ca ambasador in aceasta tara?
Nu stiam prea multe. Cand am aflat ca voi veni aici ca ambasador am inceput sa ma documentez. Am vorbit cu fosti ambasadori care au fost aici, am citit foarte mult, am vorbit cu oameni de la Departamentul de Stat american care au avut legatura cu aceasta tara de-a lungul anilor. Asa am aflat anumite lucruri pe care nu le stiam anterior. Dar cele mai multe lucruri le-am aflat dupa ce am venit aici ca ambasador.
Care este impresia pe care v-a lasat-o Romania?
Una foarte buna. Este un loc extrem de interesant. De la 1 ianuarie veti intra in Uniunea Europeana si lucrurile se vor imbunatati pentru voi. Dar trebuie sa munciti mai mult.
Credeti ca ne va fi mai bine in Uniunea Europeana?
Fara indoiala. Uitati-va la toate tarile din jurul vostru care ar vrea sa fie in Uniunea Europeana. Asta spune multe. Meritati multa incredere, pentru ca ati reusit sa intrati in Uniune, dar aveti mult de munca, foarte multe lucruri de schimbat.
Ce stiti despre cultura romana?
Aveti multi oameni care au inventat lucruri importante, lucruri deosebite. Aveti o cultura foarte variata, interesanta, dar care se schimba rapid. In timpul comunistilor, al lui Ceausescu, ati fost ca un copil care s-a oprit din crestere. Viata culturala a tarii a avut de suferit. Nu treci peste aceste lucruri in doi ani, nu treci nici macar peste cinci ani. Dureaza mult mai mult.
Ati vizitat Romania. Ce zona va place cel mai mult?
Am fost la Iasi, Arad, Craiova, Pitesti, Constanta, Timisoara, Cluj. Imi place Suceava, datorita manastirilor pictate de acolo. Imi place Clujul, pentru ca seamana mai mult cu un oras german decat cu unul roman. Imi place Iasiul, pentru ca reprezinta o parte importanta din istoria voastra, in special din istoria evreilor. Si nu in ultimul rand, imi place Bucurestiul. Este un oras mare si ma bucur ca sunt aici.
Ati fost in Romania la spectacole de opera, teatru sau alte spectacole?
Ca si in alte parti, unele spectacole sunt bune, iar altele sunt mai putin bune. Nu am avut foarte multe oportunitati de a merge la spectacole. Avem atatea nopti albe pe care ni le petrecem muncind, incat la sfarsitul saptamanii nu vrem sa mergem prea departe. Ai foarte mult de munca ca diplomat si asta si trebuie sa faci, nu sa mergi la film.
Romania versus America
COLECTIE. Excelenta sa, ambasadorul Nicholas F. Taubman este un mare iubitor al artei. Dansului ii face deosebita placere sa prezinte invitatilor sai colectia de tablouri de la resedinta sa
Veniti din tara care este cunoscuta pentru al sau "american dream". Credeti ca Romania are propriul vis?
Visele vin din propria imaginatie. Daca tu crezi ca ele se vor adeveri, atunci asa va fi. Cred ca Romania va fi o tara foarte prospera. Oamenii de aici sunt gata sa munceasca pentru binele tarii. Daca ar fi sa descriu visul romanesc, as spune ca acum, azi, este vorba despre o viata mai buna. Si cred ca visul se va indeplini.
Va place bucataria romaneasca?
Da! As vrea sa spun ca nu ingrasa, dar ingrasa. Imi plac foarte mult aperitivele, painea.
Ce ati lua in America dintre toate lucrurile pe care le-ati gasit aici si care inseamna Romania?
Nu peste tot este cald si primitor asa cum este in Romania. Oamenii sunt pasionati, le place sa petreaca timpul bine, sa zambeasca. Apreciaza o gluma buna, le place sa manance si sa bea bine. Nu gasesti aceste lucruri peste tot. Nici macar in tari apropiate de Romania nu intalnesti asa ceva. Imi place spiritul romanesc.
Pot fi romanii buni americani?
De ce sa vrea sa fie buni americani? De ce sa nu fie buni romani?
Poate pentru "visul american".
Traiti-va propriul vis! Noi am avut 225 de ani de vise. Dar nu au fost doar vise, multi ani au fost de fapt un cosmar. Nu gasesti aur pe strada in America. Totul depinde de ce faci ca visul sa devina un succes. Uitati-va in urma cu 15 ani. Ati avut doua ocazii de a fi dati inapoi. Una a fost comunismul, iar cealalta Ceausescu. A doua a fost mai rea ca prima. Nu poti sa scapi asa repede de ce a fost in trecut. Din aceasta cauza este nevoie de timp sa va dezvoltati, sa va schimbati. Pentru unii oameni este foarte greu sa se schimbe. Dar schimbarea face parte din globalizare si probabil va face parte in continuare. Este foarte greu pentru oamenii care s-au nascut si au crescut in comunism sa inteleaga ca acum situatia este diferita, ca trebuie sa poti sa te schimbi. Visul romanesc inseamna altceva pentru fiecare. Tinerii inteleg asta cel mai bine, ei inteleg ca trebuie sa renunti la ceva care este bun pentru ca sa ajungi sa ai ceva mai bun. Daca ar trebui sa aleg un om care este "aranjat" pe viata si care nu mai are nevoie sa se schimbe, l-as alege pe Bill Gates. Si totusi el se schimba, se schimba in permanenta.
Ce credeti ca are Romania de oferit lumii?
Nu sunteti aici ca sa oferiti ceva lumii. Sunteti aici ca sa va construiti o viata mai buna pentru voi, pentru copiii vostri. Lumea are grija singura de ea. Romania trebuie sa aiba grija si sa faca tot ce trebuie ca sa ajunga acolo unde trebuie sa ajunga. Nu trebuie sa-si faca griji pentru ce sa ofere lumii.
Ce au americanii de oferit romanilor?
Cred ca deja am oferit foarte multe. Din punct de vedere material, am oferit lucruri foarte substantiale. Dar cred ca cel mai important lucru pe care l-am oferit romanilor este conceptul nostru de democratie. Lucruri despre libertate, despre protectia pe care trebuie sa ti-o ofere legea, libertatea de a face ce doresti, despre cum poti avea o viata mai buna fara sa o iei altcuiva. Dar mereu este loc de mai bine, inclusiv in SUA. Conceptul de democratie pe care vi l-am oferit nu trebuie sa fie identic cu cel american. Nu cred ca exista doua democratii identice. Trebuie sa va creati propriul model. Daca modelul va fi bun, el se va schimba in permanenta, pentru ca oamenii se schimba mereu.
Putem folosi ce ne-ati spus pana acum ca pe niste sfaturi?
Nu stiu daca romanii vor ca un ambasador american sa vina in tara lor si sa le spuna ce au de facut. Important este ce vreti sa faceti voi. Aveti cea mai buna democratie din regiune, cea mai puternica si stabila si care poate asigura protectie cetatenilor sai.
Un american la Bucuresti
GEORGE WASHINGTON. Un tablou valoros, un stramos uitat
Cum arata o zi obisnuita din viata ambasadorului Statelor Unite ale Americii in Romania?
Este o viata minunata. O sansa minunata de a intalni oameni, de a vedea cum alti oameni isi rezolva problemele. De a vedea cum romanii fac unele lucruri mai bine decat o facem noi, americanii, si sa ducem aceste lucruri la noi acasa. Este cea mai interesanta slujba pe care am avut-o. Este absolut fascinant.
Cum arata un week-end aici, cum va relaxati?
Daca esti ambasador american intr-o tara, ca sa te relaxezi trebuie sa pleci in vacanta in alta tara. Slujba iti consuma toate resursele. Mereu ai ceva de facut, ceva important de facut pentru a-ti reprezenta cat mai bine tara. Pentru mine, sa ma relaxez inseamna sa vin acasa, sa-mi vad sotia, sa ma gandesc la nepotii mei care sunt in Statele Unite. Daca vrei sa te relaxezi, pleaca din oras, mergi in alta tara. Il cunosc si pe ambasadorul italian, si el trebuie sa plece in alta tara pentru a se relaxa. Aici te cunosc toti, nu este nici o problema. Dar relaxare inseamna sa nu fii nevoit sa ai paza cu tine, sa poti sa conduci o masina atunci cand iti doresti acest lucru.
Veti reveni in Romania pentru concedii, sarbatori?
Cu siguranta. Si pentru aceste lucruri, dar si ca sa vad noul sediu pe care-l va avea Ambasada Statelor Unite.
Intrebari altfel
Care este ultima carte pe care ati citit-o?
Trebuie sa vad, nu-i mai tin minte numele. Citesc foarte multe carti din tot felul de domenii. Citesc carti de istorie. Am citit o carte de istorie despre Ana Pauker, primul lider comunist care a locuit in aceasta casa (Rezidenta Ambasadorului SUA) si multe altele.
Credeti intr-un Dumnezeu universal sau un Dumnezeu al fiecarei tari?
Religia este un lucru foarte personal. Ce crede cineva despre religie este in capul ei sau al lui. Cand incepi sa extinzi credinta ta, se ajunge la situatia in care tu trebuie sa crezi ceea ce cred eu, pentru ca eu am dreptate. Si tot ce crezi tu, daca nu este ceea ce cred eu, este gresit. Din aceasta cauza eu nu vorbesc prea mult despre religie. Este ca si in cazul filmelor. Merg la un film pentru ca imi place, nu din alte cauze.
Daca tot ati adus vorba, ce filme va plac?
Imi plac filmele cu Arnold Schwarzeneger. Imi plac filmele de actiune, am o cutie plina cu CD-uri cu filme. Acum cateva saptamani a venit un producator de filme la mine la birou. Vrea sa faca un film aici. Este un prieten al unui amic de-al meu din California. I-am dat cateva filme. El va face remake-uri dupa toate filmele bune din anii ’30. Filme cu Gary Cooper, Clark Gable.
Ce hobby-uri aveti?
Cititul, vanatoarea. Am mers in toata lumea la vanatoare.
Ati vanat si in Romania?
Nu. Nu cred ca este o idee buna sa vanez aici. In primul rand nu-mi place sa vanez cu oameni pe care nu-i cunosc, pentru ca se poate sa fii impuscat. Regulile de vanatoare sunt diferite in diferite locuri. Nu vreau sa vina cineva sa-mi spuna ca "ai impuscat pasarea aia, nu aveai voie, acum o sa ai probleme". Nu vreau sa devin ambasadorul american in Romania, care a avut probleme cu legea aici. Si plus de asta, aici nu am nici o arma. Mie imi place sa vanez cu propriile mele arme.
Preferati o sticla de wisky sau o sticla cu vin bun, vechi si aromat din Romania?
Si unul, si celalalt au foarte multe calorii, iar eu trebuie sa am grija cu greutatea. As prefera un desert mai degraba decat un whisky sau un vin. Si amandoua iti maresc pofta de mancare, asa ca mai bine nu bei deloc.
Ce lucruri va place sa luati de la viata?
Am avut o sanatate foarte buna toata viata si nu a fost usor sa o mentin. Vreau sa pot fi atat de sanatos incat sa pot continua sa fac toate lucrurile pe care le fac acum. Imi place provocarea acestei slujbe. Faptul ca nu stiam nimic despre Romania si a trebuit sa invat niste lucruri cu totul si cu totul noi. Toate acestea ma mentin sanatos. Vreau sa am puterea sa continuu sa fac tot ce trebuie sa fac.
Ne puteti da o definitie a iubirii?
A iubirii? Imi aduce aminte de un banc bun.
Un tip moare si ajunge in Rai. La Poarta Raiului ii spune Sfantului Petru ca vrea sa intre in Rai. Sfantul Petru ii spune ca nu este nici o problema, dar mai intai trebuie sa treaca un test.
Ce test, intreaba omul?
Trebuie sa silabisesti cuvantul "iubire", spune Sfantul Petru.
I-U-B-I-R-E, silabiseste omul.
Foarte bine! Ai intrat in Rai, ii spune Sfantul. Dar uite, eu am o conferinta cu Dumnezeu. Stai, te rog, la poarta si, daca vine cineva si vrea sa intre in Rai, il supui la un test, acelasi test.
Asa o sa fac.
Sfantul Petru pleaca si la poarta Raiului apare sotia omului.
Ce-i cu tine aici?
Pai am avut un accident grav de circulatie si am murit. Acum vreau sa intru in Rai.
Ok, dar trebuie sa te supun la un test. Silabiseste cuvantul "acetilsalicilic"!!!
Sunt foarte multe definitii ale iubirii. Pentru fiecare om insemna altceva. Dragostea este o emotie, nu are limite. Iubirea este de mai multe feluri, dar nu are limite.
Curriculum Vitae de ambasador
Nicholas F. Taubman a fost confirmat in calitate de ambasador al Statelor Unite ale Americii in Romania la 28 octombrie 2005. Domnia sa a depus juramantul in prezenta secretarului de stat Condoleezza Rice la 29 noiembrie 2005 si a prezentat scrisorile de acreditare presedintelui Traian Basescu la 5 decembrie 2005.
Ambasadorul Nicholas F. Taubman este absolvent al Wharton School of Finance & Commerce, University of Pennsylvania, licentiat in economie. De asemenea, in anul 2005 a primit o diploma de onoare din partea Hollins University, Hollins, Virginia.
Reprezentantul Americii la Bucuresti a facut parte din Armata SUA de-a lungul a doua stagii: primul in perioada 1957-1958, iar cel de-al doilea in perioada 1960-1961. Nicholas F. Taubman se afla la Bucuresti impreuna cu sotia sa, Jenny.
Old Russian Waltzes
9 years ago
No comments:
Post a Comment